Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOP 30 gyermekkönyv - Az akció

2015.02.28

2014 LEGJOBB ILLUSZTRÁLT GYERMEKKÖNYVE

 

12 hazai kortárs képzőművész, kurátor és galériatulajdonos szavazott a tavalyi év legjobb, Magyarországon megjelent illusztrált gyermekkönyvére

 

 

Gyermekeink képeskönyveiről van véleménye a gyerekeknek, a szülőknek, pedagógusoknak, a gyermekirodalom szakértőinek, esztétáknak, irodalom- és művészettörténészeknek és persze maguknak a grafikusoknak. 

 

Az ma már elfogadottnak tekinthető, hogy a gyermekkönyv része a kortárs irodalomnak. Megítélése, elemzése, a róla való beszéd része tehát a kortárs irodalomkritikának. 

 

De vajon van-e átjárás a gyermekkönyvek grafikái és a kortárs művészet között? Lehet-e, kell-e róluk a kortárs művészet törekvéseinek összefüggéseiben beszélni? 

 

Célom e két mező, a képes gyermekkönyv és a kortárs művészet közelítése volt, mikor felkértem napjaink tizenkét alkotóművészét, kortárs kurátorát, műkritikusát és galeristáját, hogy mondjanak véleményt a tavalyi év újonnan megjelent illusztrált gyermekkönyveiről. 

 

Annak ellenére sem volt egyszerű dolguk, hogy valamennyien egyúttal gyakorló kisgyermekes szülők is. Hiszen ahhoz, hogy a legjobb tíz kötetet kiválasszák, több száz kiadványt kellett átnézniük és megítélniük. 

 

Végül minden felkért "játékostársam" összeállította a mag TOP 10-es listáját. Bármely hazai kiadású illusztrált gyermekkönyv szereplője lehetett, külföldi fordítás és hazai kiadású egyaránt. A (helyszámmal fordítottan arányos) pontszámok összesítése után pedig megszületett az alábbi lista.

 

Se nem szubjektív, se nem abszolút ez a sorrend. Mindemellett olyanok véleményének összegzése, akik "hivatásos képalkotók" vagy "képnézők". Mint ilyen, pedig iránymutatóul szolgálhat mindazok számára, akiknek nem közömbös, hogy gyermekeik milyen minőségű képekkel találkoznak első éveikben. Ahogy az igényes szöveg az irodalomba, úgy a minőségi kép is belépőül szolgálhat a képzőművészet világába. Egyfajta kulcs tehát. Az itt következő harminc mű képei pedig bizonyosan megnyitják a Képzőművészetek Birodalmának kapuját. 

 

Révész Emese, művészettörténész